Trälhavet i Roslagen Vackra Roslagens skärgård

Att tänka på vid båtturen

Att vara ute på havet med solen i ryggen och vinden i håret kan vara det bästa som finns. Hur mycket båtmänniska man än är, kan man lära sig att uppskatta det. Segla, åk motorbåt eller cruisa med yachten.

Vi har tidigare skrivit om att det är oerhört härligt att fiska på sommaren. Men det finns även dem som väljer att ge sig ut till havs utan att fiska. Oavsett anledning man har att ta en tur med båten, gäller det att komma ihåg några saker för att få en bra dag på havet.

När man ska ge sig ut med båten gäller det att den är utrustad för den typ av utflykt man tänkt göra. Kontrollera innan att det finns åror och paddel, bränsle och ett ankare med en lång lina. Att ha instruktionsböcker och verktyg är även viktigt att ha med ifall ett fel med båten uppstår. Är olyckan framme är det en fördel om man har en förbandsväska med sig och att man har mobilen laddad ifall att man måste få tag på någon i en nödsituation.

Ibland kan det vara nödvändigt att stanna längre ute på sjön än man tänkt sig. Då är det bra att man laddat med extra mat och vatten. Sjöbrisen svalkar ofta mycket ute på havet och då är det svårt att känna av den värmande solen. Man märker då inte om man blir av med mycket vätska och det är lätt hänt på havet. Något annat som kan skilja sig mellan land och hav är temperaturen. Det kan vara mycket kallare på vattnet och då är det bra om man har med sig extra kläder.

Det kanske absolut viktigaste att man har när man ger sig ut med båten är flytväst. Man kan köpa flytvästar på många olika butiker runt om i Sverige. Har man gäster på besök och inte har några extra flytvästar, kan man låna av brandkåren i några dagar för ett lågt pris.

Slutligen bör man kolla väderprognosen innan man åker. Man bör försöka hitta den mest lokala prognosen över det område man ska vistas i.