Trälhavet i Roslagen Vackra Roslagens skärgård

Fiska miljövänligt

I dag skriver vi om fisket och dess underbara värld, en värld som både inbjuder till glädje med även betänksamhet och miljövänliga åtaganden, eftersom sjöarna och haven är resurser som vi måste ta hand om.

vatten droppeNaturvårdsverket kan vi läsa att sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara. Det innebär i stort att den naturliga produktionsförmågan, den biologiska mångfalden samt kulturvärden ska beaktas och tas om hand om – bevaras med andra ord. Detta är dessutom riksdagens definition av miljökvalitetsmålet.

Sjöar och vattendrag utsätts för påverkan från en hel del olika håll, från alltifrån skogsbruk och jordbruk till industrier och vattenkraftverk. Dessutom är många växt- och djurarter beroende av att vattendrag är fria och levande, det betyder att det finns mycket att tänka på om man vill bevara detta i gott skick.

Sportfisket ökar bland unga personer

Sportfisket är samtidigt något som ökar lavinartat, i en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa att många tror det är fiskefilmer på sociala medier som har fått fler unga att faktiskt börja fiska, roligt tycker många. Dessutom tänker man på fiskevård mer nu är förr, att man är rädd om fisken och inte tar upp fisk som är viktiga för bestånden, en miljövänlig inställning helt enkelt – som behövs i vårt ständigt utsatta ekosystem.

När man fiskar är det bra att ha fungerande utrustning som är anpassade efter just fiske. Köpa fiskerullar online kan man göra om man vill titta runt i lugn och ro, det finns nämligen en hel del att välja bland, från allt vad nybörjaren behöver till vad den mer erfarna fiskaren kan tänkas vilja ha bland alla prylar som nu går att införskaffas både snabbt och smidigt med några få klick på nätet. En och annan fiskerulle skadar ingen.

Det gäller att både haven och sjöarna är i balans, fiske ska utföras med aktsamhet, spridning av miljögifter måste straffbeläggas och utsläpp av näringsämnen minskas, det hela leder till övergödning och förorening av haven, och det vill ju inte.