Att man på Aquaria Vattenmuseum värnar om våra svenska vatten och dess djurliv är ett som är säkert – och nu i vintras fick museet ett härligt återseende på sin laxtrappa, Östersjööringen hade nämligen hittat tillbaka och lekte där för fulla muggar.
”Att djur från naturen söker sig in på Aquaria Vattenmuseum är inte ovanligt. Det händer flera gånger varje år. Just nu har man chansen att se lekande östersjööringar i Aquarias laxtrappa, på väg in på muséet. Det är nu öringens livscykel tar vid. Sedan flera år odlar man öringar på Aquaria på Djurgården i Stockholm.” läs mer här.
Tidigare har vi skrivit om hur fler och fler ägnar sig åt fiskevård för att man numera är medveten om hur viktigt det är att vara rädd om fisken och undvika att fiska upp fisk som är viktigt för det naturliga beståndet. Och rädd om fiskar kan man lugnt påstå att Aquaria Vattenmuseum på Djurgården i Stockholm är. Här visas fiskar från all världens hörn upp och omhändertas likaväl som fiskar från våra egna vatten finns representerade. Och precis som citatet ovan avslöjar så är det inte bara museets egna djur som finns här, utan det är även en hel del djur som kommer från naturen som tar sig hit på besök.
Hopkopplat med Östersjön
En unik aspekt med Aquarias utställning är att stor del av den nordiska avdelningen faktiskt är hopkopplad direkt med Östersjön, såsom deras laxtrappa och i denna har man nu fått besök. Varje vinter simmar nämligen vuxna öringar upp för den för att leka, och de kommer från Stockholms skärgård och roligt i det hela är att majoriteten av dessa fiskar är uppfödda just här på Aquaria – så leken i trappan är lite som att komma tillbaka till föräldrahemmet på visit. Men det är inte allt man gör för öringarna här. Eftersom att Stockholms vatten egentligen är på tok för salt för naturlig lek, eller parning som det också kallas, för fiskarna så är Aquarias anställda där och hjälper till så mannens rom och kvinnans ägg blandas och på så vis befruktas. Tre månader senare kläcks äggen till yngel som får stanna två år innan öringarna släpps i det fria. Två år senare kommer de tillbaka för att göra precis som sina föräldrar, att leka här och yngla av sig – en sluten cirkel.